• Családi Ingatlan

Vegyünk-e idén még ingatlant?


Sokféle hír jött ki az elmúlt három hétben, hogy 2021-től milyen családtámogatási segítséget nyújt a kormány ingatlan vásárlás vagy felújítás esetén. Egyelőre még nem látjuk a mögöttük rejlő részleteket, a jogszabályok még nem születtek meg, de a kérdés így is felmerül, érdemes-e halasztani vagy sem az ingatlan vásárlásunkat jövőre?

Az egyszerű és gyors válaszom a következő:

Ha CSOK-ot veszünk fel, akkor mindenképpen érdemes. Hiszen többféle kedvezmény kapcsolódik ehhez a támogatáshoz, illetékmentesség, új építésű ingatlanoknál ÁFA visszatérítés.

Ha nem veszünk igénybe CSOK-ot, akkor nem érdemes halasztgatni, hiszen jövőre ezeknek az intézkedéseknek árnövelő hatása is lehet. De tényleg ilyen egyszerű? Nézzük meg ingatlan típusonként!

Új építésű lakások

A már elkészült lakások esetében általában az ÁFA 5%, hiszen 2018-ban ezek már rendelkeztek építési engedéllyel. Így ezek esetében nem várható árcsökkentés. Persze a CSOK igénybevétele mellett ezeknél is életbe lépnek az új szabályok, így az adásvételi szerződés megkötését érdemes januárra halasztani. A kiválasztását és lekötését viszont erre az évre javaslom, mert hamar el fognak fogyni. Ne várjunk ezzel, mert jövőre már lemaradhatunk!

A most piacra kerülő lakások esetében persze az átadási határidő általában 2 év, az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy erős csúszásokkal tudják ezeket befejezni, így ezeknél is számítsunk erre, érdemesebb a már elkészültekből válogatni!


Új építésű házak

Az ikerházak és családi házakból a 27%-os ÁFA mellett jóval kevesebb épült, és ezek nem is mindig voltak CSOK képesek, nem tükrözte az áruk a 27% Áfa-t.

Az új intézkedésekkel a vállalkozói kedv nagyobb lesz, viszont a 2021-es új energetikai szabályok megdrágítják az építkezéseket. Ezért inkább árnövekedés várható itt, aki tud, az idén még vásároljon, kösse le az ingatlanát, még akkor is, ha az adásvételi szerződést januárra halasztják.

Az árak egyébként sem a szabályozásoktól függenek, hanem kereslet-kínálat kérdése. Ha a kereslet meglódul, akkor az árak nőnek. Erre jó példa volt az 5%-os ÁFA bevezetése 2016-ban, jelentősen emelkedtek az árak, hiába lett az Áfa mértéke 5%.

Itt is ugyanaz a tanácsom, érdemes az idén lekötni, a mostani árak mellett.


Használt ingatlanok

A használt ingatlanok esetében a legnépszerűbbek az újszerű vagy szépen felújított lakások, házak.

A gyermekeseknek segítség lesz a felújítási költségek támogatása, de ez inkább majd azokat érinti, akik saját ingatlanjukat szeretnék korszerűsíteni. Felújításba vágni továbbra sem lesz egyszerű, hiszen ehhez szakemberre van szükség, ebből pedig továbbra is hiány lesz, ha az építkezések száma meglódul.

Az illetékmentesség CSOK esetében vonzó, de ha valaki egyébként is elad ingatlant és majd vásárol, akkor ez a kedvezmény viszonylag minimális lesz. Példának okáért, ha valaki elad egy lakást 30 M Ft-ért, és vásárol egy nagyobbat 45 M Ft-ért, akkor a 15 M Ft után kell illetéket fizetni, ennek összege 600.000 Ft. Ez még alkuban is benne lehet egy ilyen értékű ingatlannál.

Az első ingatlant vásárlók esetében persze érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, egy 30 M F-os lakásnál 1.200.000 Ft-ot lehet így megtakarítani, így ez majd mehet az önerőbe, nem kell tartalékolni az illetékre!

Ha az első lakást vásárlók kedve fellendül, akkor a kisebb lakások árai nem fognak csökkenni, hanem emelkedni fognak, így, ha vennék, még erre az évre tenném a vásárlásomat, most költeném el a pénzem, nem várnék vele!

A Családi Ingatlan munkatársaiként felkészülten várjuk ügyfeleinket, hogy ezekkel a változásokkal már most kalkuláljanak, és garantáljuk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást! A mi mottónk: A Te Otthonod a Mi sikerünk!

Ui: Jövő héten folytatjuk a támogatások részletesebb ismertetésével.