• Családi Ingatlan

Mindenkinek szüksége van ingatlanközvetítőre?


Az egyszerű válasz erre, hogy nem, természetesen nem. De ez szinte minden szakmára igaz. A különbség ott van, hogy ingatlanost megbízni nem jár semmivel.

Gondoljunk csak bele. Ha a lakásunkat ki akarjuk festetni, akkor szakembert hívunk? Nem biztos, függ a munka mennyiségétől és persze, hogy van-e érzékünk hozzá. Sokan saját maguk elintézik ezt a családban. Ha úgy döntünk, hogy ehhez inkább szaki jöjjön:

1. Akkor felhívunk néhány mestert.

2. Gyakori, hogy csak úgy nem jönnek ki árajánlatot adni, hanem „kiszállási” díjat kérnek.

3. Megállapodunk egy mesterrel.

4. Miután a mesterrel megegyeztünk, elkéri a díj 50%-át.

5. Munka befejeztével kifizetjük a fennmaradó összeget.

Hallani sok jó és rossz példát is. Vannak mesterek, akik nem tartják be a szavukat, késnek a munkával, nem jelennek meg a megbeszélt időben, vagy csúnya munkát végeznek. Ettől függetlenül sosem bízunk meg 4 mestert egyszerre ugyanazzal a munkával. Megbízunk valakit, azaz bízunk benne…

Hogyan történik ez ingatlan eladás esetén?

1. Felhívunk néhány ingatlanközvetítőt, vagy ők hívnak.

2. Kijönnek ingyen és elmondják a véleményüket az ingatlanról, az áráról és hogy hogyan lehet ezt értékesíteni. Mindezt ingyen.

3. Megállapodunk néhány közvetítővel, hogy hirdesse az ingatlant, sikerdíj fejében, azaz nincs előleg.

4. Ha sikerül valakinek eladni, akkor a szerződéskötés után sor kerül a díj, azaz a jutalék kifizetésére.

Ebben az esetben is hallani sok jó és rossz példát. Vannak ingatlanközvetítők, akik nem tartják be a szavukat, nem hirdetik az ingatlant, nincs kapcsolat velük, és úgy tűnik nem foglalkoznak az egésszel. Ezért is bíznak meg néha még több mint 4 közvetítőt is ugyanazzal a munkával. Többet bíznak meg, azaz senkiben sem bíznak…

A jó szakember pedig nagy segítség lehet. Hiszen:

- Már a hirdetést profi módon készíti el. Tudja, hogy melyik ingatlant kinek kell kínálni, és hogy hogyan lehet ezt a réteget elérni.

- Az ingatlan árazása egy stratégia- és ez mindig az aktuális piaci helyzettől függ. Sürgős vagy nem az ingatlan eladása? Milyen szempontok a legfontosabbak az ár mellett?

- Ha sürgős az eladás, akkor érdemes a piacnak elfogadható árba helyezni az ingatlant, és az érdeklődésből le lehet vonni, piacképes-e? Bizony vannak olyan ingatlanok, amelyeknek vonzó az ára, de sajnos valami hibádzik, és ezért sokszor kell mutatni, mire tényleg a vevője megjön. Vagy másképp kell hirdetni.

- Ha kevés az érdeklődő, egy jó közvetítő segít ténylegesen vevőt teremteni belőlük. Olyan érvrendszere van, amellyel egyetlen tulajdonos sem rendelkezik.

- Az ártárgyalás nemcsak az árról szól. Segít mind vevőnek, mind a tulajdonosnak, hogy a közöttük egy „közvetítő” fordít. Az asztal két oldalán ülnek, nem közös az érdekük, közös nevezőre kell hozni a feleket sokszor. Ezt közvetlen tárgyalásnál jóval nehezebb.

- A szerződés előkészítése fontos feladat, tényleg az szerepeljen benne, amelyekben sikerült megállapodni. A profi szakember érti a jogi nyelvezetet, tárgyalópartnere az ügyvédnek. Egy jó közvetítő tudja: Hány vevő is kell az eladáshoz? Hát persze hogy 1! Akkor csak ezt az egyet kell megtalálni, és ezt véghezvinni.

  • Családi Ingatlan Facebook
  • Családi Ingatlan Instagram

hr@csic.hu   |   +361 240 3112
1031 Budapest, Szentendrei út 143.

Az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez,használj asztali böngészőt!

© 2020 Családi Ingatlan
Adatvédelmi nyilatkozat