• Családi Ingatlan

Mi az az 5 hiba, amit sokan elkövetnek amikor ingatlanközvetítőt bíznak meg?


Ha megszületett a döntés, hogy ingatlanközvetítőt bíz meg a tulajdonos, akkor ezek a tipikus rossz alapok a döntéshez.

1. Azt az üzletkötőt bízzák meg, aki a legmagasabb árat ígéri, sokkal magasabbat, mint a többiek

Sajnos ebbe sokan belelépnek. Tipikus, hogy vagy kizárólagos / exkluzív szerződést kér cserébe az üzletkötő, vagy kiköti a szerződés, hogy a többi ingatlanközvetítő sem hirdetheti alacsonyabb áron. Mi lesz ennek a hatása? Az ingatlan túlárazott lesz, és senki sem fog az első néhány hétben érdeklődni utána. Természetesen ennek az lesz az eredménye, hogy folyamatosan csökkenteni kell majd az árát, általában az eredeti (többiek által javasolt) ár alá.

2. A legalacsonyabb jutalékon dolgozó üzletkötő kapja a megbízást

Ugye ismerjük azt a mondást: „olcsó húsnak híg a leve”. A nem megfelelő hirdetés vagy a hirdetés hiánya akár milliókkal is csökkentheti az árát az ingatlannak. Sajnos ha rosszak a képek, nincs meghirdetve a megfelelő fórumokon, akkor nem is jön a vevő. A jutalék nem alamizsna, egy jó üzletkötő és a mögötte álló iroda megdolgozik érte, kitermeli az árát. Arról nem is beszélve, hogy ha egy üzletkötőt könnyen rá lehet venni, hogy a saját árából engedjen, akkor teljesen jogos a kérdés, hogy hogyan fogja védeni a tulajdonos érdekeit egy ártárgyaláson a vevővel szemben?

3. Az az üzletkötő kapja a megbízást, aki a legszimpatikusabb

Nagyon fontos, hogy jól megértse egymást az üzletkötő és az ügyfél. De ne azért adjuk a megbízást valakinek, mert „bólogató János” (Bocsánat Jánosok). Ha nincs saját véleménye az üzletkötőnek, akkor a vevőknél sem lesz, nem tud majd érvelni az ingatlanunk mellett, vagy az ártárgyalás alatt.

4. Az üzletkötő „kihagy” fontos lépéseket

Divat lett mostanában az ún. „hozza az ügyfelet” üzlet. Az az üzletkötő, aki ebbe belemegy, és nem is látta az ingatlant, nem lesz kompetens. Hogyan lehet ajánlani egy ingatlant úgy, hogy nem is látta? Nem győződött meg a saját szemével az állapotáról, a szomszédságról, melyek az előnyei? Sokszor a tulajdonosnak sem csak az ár a meghatározó, hanem kiköltözés, fizetési feltételek stb. is mérvadó lehet. Hogyan tud úgy ügyfelet kivinni az ingatlanba, ha ezekkel nincs is tisztában? Ha már az elején kihagy fontos lépéseket, elhagy információkat, akkor biztos, hogy jól fogja kezelni az ügyet? Milyen gondossággal fog eljárni?

5. Minél többen hirdetik, annál jobb

Ha egy ingatlan nem kerül eladásra, több üzletkötőt is megbíznak, hátha valamelyik szerencsével jár. És ez bizony nagy hiba. Hiszen sok üzletkötővel folyamatosan kapcsolatot tartani nehéz. Pedig az információ nagyon fontos! Hányan érdeklődtek, ezek közül hányan nézték meg az ingatlant, kinek tetszett és akinek nem, az milyen kifogásokat talált? A hirdetések közül elég, ha egy-kettő nem az előnyös oldaláról mutatja be az ingatlant, és már el is maradnak az érdeklődők, akikben a sokszori hirdetések láttán az is felmerül „mi a baja az ingatlannak, ha már ilyen olcsón sem megy el, pedig olyan sokan hirdetik!”

  • Családi Ingatlan Facebook
  • Családi Ingatlan Instagram

hr@csic.hu   |   +361 240 3112
1031 Budapest, Szentendrei út 143.

Az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez,használj asztali böngészőt!

© 2020 Családi Ingatlan
Adatvédelmi nyilatkozat