• Családi Ingatlan

Ingatlanárak 2021-ben


Az ingatlanok ára mindig érdekes téma. Társaságban, ha kiderül, hogy ingatlanközvetítéssel foglalkozom, akkor ez mindig felkerül terítékre. Ha csak az utolsó félév jóslatait nézzük, akkor számos cikk, szakértő szólalt meg, és az árak esését javasolták. A vevők is ezzel érveltek, és tették le a voksukat. Az eladók persze pedig bíznak az árak emelkedésében. Miből érdemes következtetéseket levonni?

Az új építésű ingatlanok ára jó barométer az adott területen. Az új építésű ingatlanok mindig a legdrágábbak egy adott piacon. Ezért az új építésű lakások vagy házak ára jó kiinduló alap. Hasonló méretű, elhelyezkedésű és típusú használt ingatlanokat lehet mérni ezekhez. De hogyan is?

Általános eladói „hit”, hogy mivel az enyém már készen van, be van bútorozva, fel van szerelve, készen van, ezért legalább olyan értékes, mint egy új építésű lakás. Ez akár igaz is lehet egy olyan lakás esetben, amely szinte „null kilométeres”, azaz készen van, de senki sem lakott benne.


2021 ebben a helyzetben speciális. Miért? Mert a CSOK igénybevételével az 5%-os Áfát vissza lehet kérni. Így a lakások esetében a 60 nm feletti lakásoknál ez 2-3 M Ft-os megtakarítást jelenthet. Ugyanakkor ezekre a lakásokra akár egy-két évet is várni kell. Vannak olyan kerületek, mint pl. a 3., 13. vagy 11. kerület, ahol sok beruházás folyik, számos új építésű lakás kerül folyamatosan piacra, meghatározva ezzel az árszintet.

Ugyancsak az új építésű ingatlanok árához közeli árszinten lehet eladni azokat a használt lakásokat, amelyek 2000 után épültek, (jellemzően 2002-2007), és azóta már egy felújításon estek át.

Ha belegondolunk, akkor eredeti állapotban ezek bizony már 15 év felettiek, a konyha, fürdő már megkopott, régi fényét elvesztette. Ha eredeti állapotban van, akkor ahhoz, hogy magas árat lehessen elérni bizony fel kell újítani, méghozzá modern színvonalon. Pl. elektromos redőnyök, új légkondicionálók, új gépesített konyha, modern csempével és dizájn elemekkel tarkított fürdőszoba, burkolat csere szükséges ahhoz, hogy az új építésű lakásokkal felvegye a versenyt. Hogyan érdemes akkor ezeket árazni? Az előbbi példát véve egy 70 nm-es lakásnál ezek a költségek kb. 14-18%-os árkülönbözetet jelenthetnek az új építésű lakásokhoz képest. Ha egy új építésű lakás kb. 1.000.000 Ft /nm -be kerül, akkor ez azt jelenti, hogy egy 15 éves lakás esetében 15%-ot érdemes levonni, azaz kb. 850.000 Ft/nm-ert ér. Ha az új ára 70 M Ft, akkor a 15 éves lakás ára kb. 60 M Ft. Természetesen itt sem mindegy, hogy milyen lakóparkban, milyen extra szolgáltatásokkal ellátott a terület, ahol a lakás elhelyezkedik.

Az ennél régebbi építésű tégla lakások ára nagyon változó, ennél nehezebb árazni. Hiszen az épületek minősége is számít, nem csak a lakásoké, és persze a lokáció, lokáció, lokáció! Ezért nem is lehet általánosságot levonni, ehhez tényleg szükséges a jó helyi ismeret, hogy a legtöbbet hozzuk ki abból az ingatlanból.