• Családi Ingatlan

Hibák kiküszöbölése


Az előző írásomban arról írtam, hogy milyen tipikus hibákat követnek el az eladók, amikor üzletkötőket bíznak meg. Hogyan lehet ezeket elkerülni?

1. Hiba: Azt az üzletkötőt bízzák meg, aki a legmagasabb árat ígéri, sokkal magasabbat, mint a többiek

Azt az üzletkötőt érdemes megbízni, aki alá tudja támasztani, hogy mennyiért érdemes az ingatlant árulni, be tud számolni egy piaci jelentéssel. Sajnos nem lehet csak kiindulni az elmúlt 6 hónap áraiból. Nem igaz, hogy általános trend van, ingatlan típustól, területtől is változik, hogy milyen a mérvadó ár.

2. Hiba: A legalacsonyabb jutalékon dolgozó üzletkötő kapja a megbízást

A kérdés ne az legyen az üzletkötők felé, hogy mennyiért, hanem az, hogy mit és hogyan? Érdemes megkérdezni az üzletkötőtől, hogy milyen szolgáltatást nyújt és hogyan? Számos témát kell, hogy érintsen ez:

- Milyen fórumokon jelenik meg az ingatlan? Hol lesz hirdetve?

- Ki tartja a kapcsolatot a tulajdonossal és milyen sűrűn?

- Ki ad tájékoztatást a vevőknek az ingatlanról?

- Hogyan kerülnek a vevők „megszűrésre”?

- Ki fogja mutatni az ingatlant?

- Ki fogja kezelni az árajánlatokat?

Az sem baj, ha az üzletkötő tapasztalatlan, csak lelkes legyen. Viszont az őt támogató iroda legyen jelen, amikor erre szükség van!

3. Hiba: Az az üzletkötő kapja a megbízást, aki a legszimpatikusabb

Természetesen fontos, hogy pozitív érzéseket tápláljon egymással szemben az eladó és az üzletkötő, de ez bizony üzlet, nem barátság! A beszélgetés ezért nem szabad, hogy túl személyesbe csapjon át; a legfontosabb téma az ingatlan eladása kell, hogy legyen. Tud a fenti kérdésekre választ adni az üzletkötő? Ha nem, akkor nem ő lesz, akit érdemes kiválasztani. Ha autószerelőhöz visszük a kocsit, akkor sem a legdumásabbat választjuk, hanem a legjobban felszereltet, aki pontos és precíz.

4. Hiba: Az üzletkötő „kihagy” fontos lépéseket

Az ingatlan eladásánál nagyon fontos, hogy teljes értékű információkkal rendelkezzen az üzletkötő. Igenis, ezeket csak személyesen lehet megszerezni. Az az üzletkötő, aki csak ígérget, és nem érdekli személyesen az ingatlan és a tulajdonos, nem tudja a legtöbbet kihozni az eladásból, később is felületes lesz. Furcsa az is, hogy a legdrágább kincsét az ember miért bízná olyanra, akit nem is ismer?

5. Hiba: Minél többen hirdetik, annál jobb

Ha egy ingatlant el akarunk adni, akkor érdemes minél szélesebb rétegnek, minél több formában hirdetni. Ez való igaz. De ehhez nem feltétlenül kell sok ingatlanközvetítő céget felkérni. Ha jót választunk, akkor elég egy is, mert megtalálja a megfelelő csatornákat.

  • Családi Ingatlan Facebook
  • Családi Ingatlan Instagram

hr@csic.hu   |   +361 240 3112
1031 Budapest, Szentendrei út 143.

Az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez,használj asztali böngészőt!

© 2020 Családi Ingatlan
Adatvédelmi nyilatkozat