• Családi Ingatlan

Budapest főépítésze beszélt arról, hogy mire számíthatunk az idén


A múlt héten a főváros főépítészével, Erő Zoltánnal készült interjú a Telexen, és a lakásfejlesztésről is beszélt, mire számíthatunk. A következő években hány új lakás épül Budapesten?”

“Most évi 5000 körüli új lakás épül. Az 5 százalékos lakásáfától azt reméljük, hogy ez évi 8-10 ezerre nő Budapesten. Ha konjunktúra lesz és nő a lakások iránti kereslet, ötéves távlatban 50-70 ezer új lakáshoz az kell, hogy haladjon a területek előkészítése és legyen piaci kereslet, valamint az, hogy infrastruktúra-fejlesztések le tudják ezt követni.“- hangzott a válasz.

Mi is tapasztaljuk, hogy több építkezés is megjelenik, és sok beruházó keres telket. A telkek annyira kifogyóban vannak (főleg a jó infrastruktúrával ellátottak), hogy ezek ára nagyon magas lett. A magasabb telek árak magasabb végárat is fognak jelenteni. Ez főleg a kisebb, családi házas vagy ikerházas építkezéseknél fog jelentkezni, hiszen a beruházónak a telekárat is be kell kalkulálnia végárba. Egyszerűen fogalmazva, ha ma egy telek csak 10 millió forinttal drágábban kap meg, mint egy éve, akkor ez ikerházakként 5 millió forint többlet költséget jelent a végárban is.

Ezt követte az a kérdés, hogy “50-70 ezer új lakás, az százezer új lakó. Honnan jönnek majd, kinek van erre pénze?”

“A 800 000 – 1 000 000 forintos négyzetméterárú lakások felvevőpiaca egyszer betelik. Ingatlanfejlesztőktől kérdeztem nemrég, hogy mindenképpen csak Mercedest akarnak gyártani, nem tudnak valami olcsóbb típust is? Mondták, hogy persze, Opelt is tudnak meg Skodát is. Azaz nem kell minden lakásnak luxusnak lenni, alacsonyabb árszínvonalon is fognak értékesíteni lakásokat.” Mondta a főépítész.

Ingatlanközvetítőként mi látjuk a beruházói és a vásárlói oldalt is. Az ingatlanok fejlesztési költsége továbbra is emelkedik. Az idei év támogatásai nemcsak az építkezési, hanem a felújítási kedvet és igényt is megcélozták. Logikus, hogy a mesterek árakat fognak emelni, a munkaerő egyre drágább lesz. Az épületekben ma már senki sem tud Opelt vagy Skodát venni, mert az új energetikai számításokkal nem engedélyezik ezeket.

A hasonlatból kiindulva egy új Opel alap felszereléssel kb. 6 Millió forintba kerül, míg egy jobb Mercedes kb. 13-15 Millió forint, azaz duplája. Akkor ez azt jelentené, hogy 400 000 Ft -500 000 Ft /nm áron lehetne venni új lakásokat? Sajnos ez kizárt dolog, ennyiből még az alapköltségeket sem tudják kihozni! Számtalan beruházás meg sem épül amiatt, mert gazdaságosan nem lehet megoldani. Az új építésű ingatlanok áraiban így csökkenés nem várható, maximum stagnálás a mai szinten.

“Az elmúlt években látványosan megindult a nagy lakóparkok építése Újbudán, Óbudán, a Ferencvárosban vagy a XIII. kerületben. Hogy lehet elérni, hogy ne sűrű, túlépített városrészekkel gyarapodjon Budapest?” “Ez megint az utólagos szabályozás kérdését veti fel. Ha a korábban bevezetett szabályozás nem megfelelő eredményt hoz létre, akkor lehet-e azon változtatni. Nehéz, mert a sűrűbb beépítés az ingatlanfejlesztő érdeke, a ritkítás az ő profitját csökkenti. Ami már elkészült rossznak, az úgy marad, de próbálunk részt venni a nagyobb léptékű fejlesztések előkészítésében.” - volt a válasz.

A lakásfejlesztéseknél valóban a maximális beépíthetőséget használja ki minden beruházó, a nagyobb profit miatt. Ez azt is jelenti, hogy a nagyszámú lakások esetében vegyesen jönnek létre kisebb és nagyobb lakások, azaz 2-4 /5 szobás lakások vegyesen épülnek. A nagyméretű lakásokra viszont nincs akkora igény a városban. Hiszen ilyen lakásokban családok élnének, akik inkább választják az agglomerációt, ahol ugyanakkora vagy akár kevesebb összegért vásárolhatnak kis kertes ikerházakat. A pandémia egyik hozadéka lett, hogy a lakásunk tényleg otthonunkká vált, gyermekekkel nagy előnye van egy kis kertnek még nagy terasszal is szemben.

Erre jó példa, hogy míg a 3. kerületben 4 szobás új építésű lakások 80 millió forinttól indulnak árban, addig Pomázon, Szentendrén, Pilisborosjenőn már 70 millió forinttól 4 szobás ikerházakat lehet vásárolni.

Ha kevesebb lakás épül ugyanarra a területre, akkor persze drágábban kell ezeket eladni, hogy a profit kijöjjön.

Továbbra is azt gondoljuk, hogy addig, amíg a beruházási költségek nem csökkenek, nem várható, hogy az új építésű lakások árában változás lenne.

Ingatlanirodánk a családoknak szóló otthonokra szakosodott, keressen minket, szívesen látjuk tanácsainkkal.