• Családi Ingatlan

A jogász válaszol


Tisztelt ügyvéd úr!

Egy házat kínálnak nekünk eladásra, melyre a jelenlegi tulajdonos egy másik házat építene magának. Az elképzelés megosztási szerződés és a házak társasházzá alakítása, önálló albetéteken. Az lenne a kérdésünk, hogy meg tudjuk-e vásárolni a meglévő házat kiemelés útján úgy, hogy az számunkra hitelezhetővé váljon, ugyanakkor a jelzálog a meglévő házra terhelődjön de a telekre ne, (ami osztatlan közös tulajdon lesz)?

Olyan megoldást keresünk, mely által az adásvételt le tudjuk bonyolítani azelőtt, hogy az “új ház” felépül és a társasházzá alakítás megvalósul, mivel ez csak egy év múlva reális.


Köszönöm válaszát!


Alex


Kedves Alex!


A megfelelő megoldás megtalálásához a kérdésben megadott infók nem elégségesek, pl. nem állapítható meg az sem, hogy létrehozható-e társasház a jelenlegi és a tervezett építmény vonatkozásában.


Szerintem megfelelő megoldás lenne, ha egy használat-megosztási megállapodás okirattal "megtámasztott" tulajdoni hányadot vásárolnának, az is finanszírozható lenne, és ráadásul így tulajdonosaivá válnának a teleknek is, ami a kiemelés-vásárlás megoldásban nem valósulna meg.

Tisztelettel,

dr. Nagy Zoltán ügyvéd

1068 Budapest, Városligeti fasor 24.

+36 1 352 7290

www.drnagy-ugyved.hu

info@innosec.hu