• Családi Ingatlan

Miért érdemes ingatlanközvetítőt megbízni?


Sokféle hírt lehet hallani az ingatlanközvetítésről, mint szakmáról. Ez is olyan, mint bármely más szolgáltatás – van aki igényli, van aki maga csinálja. Ettől függetlenül ez igenis egy szakma, és nem mindenki született „kereskedelmi vénával”.

A hirdetés megfogalmazása

Ez egyszerű feladatnak tűnik, de már itt ki lehet tűnni. Nem mindegy, hogy milyen információkat kap a hirdetést olvasó. Sokszor a műszaki paraméterek közötti felsorolásban elvész az érdeklődő. Pedig ő alapjában véve egy otthont keres magának. Egy ügyes közvetítő minden ingatlanban megérzi annak a sajátosságát, és ezt emeli ki benne, mindezt objektívan. Így talál majd egymásra az ingatlan és annak leendő tulajdonosa. Egy fürdőszoba lehet barátságos és világos, de ha 20 éve lett felújítva, akkor az bizony már nem jó állapotú, hanem műszakilag elavult. És természetesen a fotók minősége sem mindegy.

Az árazás

Itt is fontos az objektív szemlélet, mert bizony ilyenkor az igaz, hogy „a szomszéd fűje mégsem zöldebb!”. Mindenki a sajátját tartja értékesebbnek, jobbnak, szebbnek, mint másét. Gyakori például, a mediterrán stílusban kb. 12-15 éve kialakított házak esetében, hogy a tulajdonos azt mondja, hogy mostani minimál stílusú házakba akkor sem költözne be, ha ingyen adnák, hiába vadi új! Pedig műszakilag ezek a házak sokkal kedvezőbbek, modernebbek.

Az is tipikus hiba, hogy a hasonló ingatlanok közül a drágábbakhoz hasonlítja a tulajdonos a sajátját, hiszen, ha „ennyiért is árulnak, akkor az enyém biztos ér X Ft-ot!” Amit ilyenkor figyelmen kívül hagy, hogy ezeket az ingatlanokat még nem adták el…

Az ingatlan mutatása

Ez a része már tényleg szakma és a titok nem abban van, hogy mint egy múzeumi tárlaton, végig vezetjük az érdeklődőket. Nélkülünk sem fogja senki a konyhát a fürdővel összekeverni. Az ingatlan mutatásánál el kell, hogy dőljön, hogy ez a megfelelő ingatlan az érdeklődőnek, vagy sem.

Ehhez össze kell tudni hasonlítani az ingatlant a piacon lévőkkel (ár-érték), és meg kell ismerni az érdeklődő anyagi helyzetét. (Nem mindegy, hogy az ár a költségvetés teteje vagy alja.) Visszásan jönne ki, ha egy tulajdonos közvetlenül egy vevőnek elmagyarázná, hogy ebben az árban márpedig nem talál jobbat a környéken.

Az árajánlat

Az árajánlat mindig összetett, hiszen nem csak az ár számít, hanem a fizetési ütemek is, vagy az, hogy milyen gyorsan tud fizetni az ügyfél. Sokszor a lassabb jobb, mert még a tulajdonos sem választotta ki a célingatlant. Tehát az ingatlan átadási határideje is fontos.

Ha ezeken a kérdésekben sikerült megegyezni, akkor jönnek a további kérdések, pl. hitel visszafizetése, vagy új hitel felvétele hogyan megy, mennyi időbe kerül és mi szükséges hozzá? Mikorra is számíthat ilyen helyzetben a tulajdonos a teljes vételárra? Mikor mekkora összegre számíthat ebből, és hogyan tud ebből tovább mozdulni? Egy szakember ezekre a kérdésekre is tudja a választ.

A megállapodás

Ügyvédet mindig a vevő választ, így az egyezség egy kicsit „vevő-ízűre” lesz fogalmazva közvetítő nélkül. Sokszor emiatt nem is jön létre az adásvételi szerződés, időközben összevesznek a felek.

Ha mi tárgyaljuk le, akkor minden részletre kitérünk az egyezségnél, és nem engedjük az ügyvédnél felborítani a megállapodást. Tipikus például, hogy a vételár azért lett a kialkudott összeg, mert szerződéskötéskor a vételár nagy része ki lesz fizetve. A vevő ügyvédje ezt minden esetben kockázatosnak ítéli, és a vevő közvetlenül nem mondja el, hogy az ár azért lett annyi, mert…

Egy jó ingatlanos megkönnyíti a tulajdonos dolgát - ez egy kényelmi szolgáltatás, amit nem fog mindenki igénybe venni, de a jó ingatlanos meg fogja érni a pénzét, a szó jó értelmében.

  • Családi Ingatlan Facebook
  • Családi Ingatlan Instagram

hr@csic.hu   |   +361 240 3112
1031 Budapest, Szentendrei út 143.

Az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez,használj asztali böngészőt!

© 2020 Családi Ingatlan
Adatvédelmi nyilatkozat