• Családi Ingatlan

Mit is csinál egy ingatlanközvetítő?


Van az ismerőseid között ingatlanértékesítő? Mit látsz, mit csinál? Folyamatosan telefonon egyeztet, tárgyal, és ingatlanokat mutat be. Csinos, jól öltözött, mindig mosolyog és sok emberrel találkozik. Hát ez bizony csak a felszín.


Tulajdonképpen három feladatkörre bontható a munkánk.

Az első, hogy legyen választékunk, azaz portfóliónk. A sikeres üzletkötők folyamatosan frissítik kínálatukat. Miért van erre szükség? Mert az eladások miatt ezeket pótolni kell. És ehhez valószínűleg nem lesz elég, hogy az ismerőseid ajánlanak. Meg kell barátkoznod azzal, hogy telefonon keress fel tulajdonosokat, ezt napi szinten űznöd kell, hogy mestere legyél.

Az ingatlanok feldolgozása is ide kapcsolódik, fontos, hogy milyen minőségű hirdetést írsz, és milyen információkat adsz át, milyen fotókat készítesz. A hirdetésed az étvágygerjesztő, a cél, hogy felhívjanak. Ez lesz a Te kirakatod.

A második nagy feladat a kapcsolattartás az ingatlanok tulajdonosaival. Ha az ingatlan bekerült az adatbázisodba, akkor az csak a kezdet. A legfontosabb, hogy megértsük, milyen motiváció vezérli a tulajdonost, és így a legjobb stratégiát állítsuk fel.

Nem mindig a gyors eladás a lényeg, a cél lehet a minél magasabb ár, a biztonságos váltás, amely akár hosszabb kiköltözést jelent. Ha megfelelő bizalmat alakítasz ki a tulajdonossal, akkor el fogja fogadni az őszinte véleményedet is az elképzeléseire vonatkozóan. Ehhez nem elég az első személyes találkozó, az csak megismerkedésre ad alkalmat. A bizalmat ki kell érdemelni és meg kell dolgozni érte.

A harmadik nagy feladatkör a vevőkhöz kapcsolódik. Igazából ez a legnehezebb része a munkánknak. Hiszen szinte folyamatos elérhetőséget kell biztosítanod az érdeklődőknek. Sajnos, ha nem érnek el telefonon, máris hívják a következőt. Ez az internet és a mobil világ átka.

A telefonhívás után, be kell mutasd az ingatlant, ekkor az igényeket is fel tudod mérni. Sok akár kellemetlennek is tűnő kérdéssor után ki fog derülni, hogy tényleg vevővel, vagy csak nézelődővel van dolgod, és az is kiderül, hogy pénztárcájához mérten keresi-e a megfelelő ingatlant. Itt is az a legfontosabb, hogy bízzanak benned, és akkor ki fognak tárulkozni. Csak így tudod a nekik megfelelő ingatlant megtalálni.

Ha tetszett az ingatlan, akkor már „csak” le kell tárgyalni az ajánlatot a tulajdonossal, amit papírra is érdemes vetni. A megegyezés után jöhet az ügyvéd, aki majd a részleteket hivatalos formába önti.

Az igazi művészet az árajánlat és annak elfogadtatása, hiszen ez egy egyezség, amelyben mindkét fél jól kell, hogy érezze magát. Számos dologra kell figyelned, akkor lesz igazán jó érzés az eladóban és a vevőben is, ha az ”adok-kapok” jegyében történik mindez. Itt már fontos, hogy értsd, hogyan lehet pl. hitelt töröltetni ingatlanról, vagy egy új hitel felvétele mivel jár, tudd értelmezni a tulajdoni lapot, ki tudd számolni az illetéket, jövedelemadót stb.

Ha jól tárgyaltál, akkor az ügyvédnek már csak jogi formába kell megfogalmaznia az általad meghatározottakat, nem merül fel több kérdés.

A jutalékunkat az adásvétellel egy időben kapjuk, de itt nem kell, hogy a kapcsolatunk megszakadjon, ha az ügyfél szeretné, akkor még a birtokba adásra is elmegyünk.

Természetesen sok mindent kell elsajátítani ahhoz, hogy profivá válj. Mi az első lépésektől segítünk, tényleg mögötted állunk, ha kérdéseid vannak vagy segítségre szorulsz.

Jelentkezz, hogy kipróbálhasd magad!


  • Családi Ingatlan Facebook
  • Családi Ingatlan Instagram

hr@csic.hu   |   +361 240 3112
1031 Budapest, Szentendrei út 143.

Az oldal teljes tartalmának megtekintéséhez,használj asztali böngészőt!

© 2020 Családi Ingatlan
Adatvédelmi nyilatkozat